Feltöltve:

Aranygaluska

timer 160
mood Könnyű
person 8 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

A tésztához

élesztő20 gramm
Langyos tej400 milliliter
Cukor1 kávéskanál
Rama Vajas Íz60 gramm
Liszt500 gramm
porcukor40 gramm
1 kávéskanál
tojássárgája2 darab

Az összeállításhoz

Rama Vajas Íz150 gramm
Cukor200 gramm
darált dió250 gramm

A vaníliasodóhoz

tej500 milliliter
Tojás2 darab
Dr. Oetker Vanillincukor1 csomag
kristálycukor60 gramm
Liszt1 kávéskanál
Rama Vajas Íz10 gramm

Sütéshez

Sütési idő 45 perc
Sütési hőmérséklet 180 °
Edény, sütő formája kapcsos tortaforma vagy magasabb falú kerámiaedény

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A tésztához az élesztőt futtassuk meg egy kevés langyos tejben, kevés cukorral. Mindkét adag (a tésztához és az összeállításhoz is szükséges) Rama Vajas Ízt olvasszuk fel, külön-külön. Az edényt, vagy tortaformát (26-28cm-es), amiben sütni fogjuk, kenjük ki margarinnal és szórjuk meg cukorral.

  2. 2. lépés

    Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, porcukrot, majd adjunk hozzá csipetnyi sót. Alakítsunk ki egy mélyedést a közepében. Ebbe öntsük a 2 tojássárgáját, és a felfuttatott élesztőt. Gyúrjuk össze, majd apránként adjuk hozzá a 60g olvasztott margarint. Addig dagasszuk, amíg hólyagos nem lesz, és el nem válik az edény falától.(ha picit lágy lenne a tészta, adjunk hozzá egy kevés lisztet). Kelesszük lefedve a duplájára, kb. 1 óra alatt.

  3. 3. lépés

    Ha megkelt, akkor enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk ki, kb. 1,5 cm vastagra. Kis méretű pogácsaszaggatóval vagy feles pohárral szaggassunk belőle kis galuskákat, amelyeket először a 150g olvasztott margarinban, majd a cukros darált dióban forgassunk meg, és helyezzük az előkészített tálba, vagy tortaformába. Háromnegyedéig kell, hogy megtöltse, így marad még hely, mivel tovább kelesztjük a galuskánkat. Szórjuk meg a maradék cukros dióval, majd pihentessük újra kb fél órát, amíg ismét megkel.

  4. 4. lépés

    Előmelegített sütőben süssük meg, amíg szép piros nem lesz a teteje. Tűpróbával ellenőrizzük. Vaníliás sodóval vagy borsodóval tálalva a legfinomabb.

  5. 5. lépés

    A vaníliasodóhoz forraljunk fel 400 ml tejet. A tojásokat válasszuk szét. A tojássárgákat keverjük el a 100 ml tejjel, vaníliáscukorral, 40 g kristálycukorral és a liszttel. A forró tejet fokozatosan öntsük rá, majd tegyük vissza a tűzhelyre és folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg sűrűsödni kezd (forrnia nem szabad nehogy a tojássárga összecsomósodjon). Vegyük le a tűzről, majd keverjük el benne a Rama Vajas Ízt.

  6. 6. lépés

    A tojások fehérjéjét a maradék cukorral verjük kemény habbá, majd a kész vaníliamártást adagoljuk hozzá és keveverjük simára. A sodót öntsük az aranygaluskára.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 3
Megnézem

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 3
Megnézem