Feltöltve:

Almával és fahéjas-dióval töltött fánk

timer 60
mood Nehéz
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

liszt25 dekagramm
tej1 dl
porcukor25 gramm
élesztő15 gramm
tojássárgája2 darab
1 csipetnyi
olvasztott Rama5 gramm
rum0.5 dl

A töltelékhez

alma (nagy)1 darab
citrom leve0.5 darab
darált dió3 evőkanál
fahéj1 kávéskanál
baracklekvár1 darab

Elkészítés

1. lépés

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatni. A tojások sárgáját kikeverni az olvasztott Ramával. A lisztet keverőtálba önteni, majd hozzáadni a csipet sót, az olvasztott Rama, a tojássárgás keveréket, a rumot, és a felfuttatott élesztőt. Fakanállal jó összekeverni, és annyi tejet önteni hozzá, hogy a tészta közepes állagú legyen, végül robotgéppel kidagasztani. Lefedve, meleg helyen duplájára keleszteni, (én kelesztő tálba teszem, és ha a tetejét felnyomja, többször vissza is zárom).

2. lépés

Közben elő lehet készíteni a tölteléket. Az almát meghámozni és kisebb kockákra darabolni. Rácsepegtetni a citrom levet, hogy ne barnuljon meg, mielőtt a tésztára kerül, jól le kell csepegtetni. A darált diót összekeverni a fahéjjal.

3. lépés

A megkelt tésztát lisztezett felületre helyezni. Két részre osztani, de az egyik kicsit nagyobb legyen. Átgyúrni, majd az egyik cipót kinyújtani. Egy 6 cm átmérőjű fánkszaggatóval megjelölni a fánkok helyét. Mindegyik jelölés közepét megkenni a lekvárral, majd megszórni a fahéjas dióval, végül ráhelyezni az alma kockákat.

4. lépés

A másik cipót is kinyújtani, majd óvatosan ráteríteni a töltelékre. A közöket gondosan lenyomkodni, majd a szaggatóval kiszaggatni a fánkokat. A leeső tésztát kicsit összegyúrni, szintén tölteni, kiszaggatni. Tetejüket olajjal átkenni, folpack fóliával és egy konyharuhával letakarni, majd 20 percig így keleszteni tovább.

5. lépés

Egy serpenyőbe bőségesen olajat önteni és elkezdeni melegíteni, (egy csipet tésztával kipróbálni hogy elég meleg-e). Ha már elég meleg, akkor 4-5 db fánkot belehelyezni úgy, hogy a tésztának az alja legyen felül. Fedővel lefedni és mérsékelt lángon elkezdeni sütni, (én üveg fedővel takarom le, így látom mikor kell megfordítani).

6. lépés

Ha már szép pirosra sült az alsó fele, akkor átfordítani, és már fedő nélkül sütni addig, amíg szép aranysárga nem lesz. Papírtörlőre kiszedni, majd vaníliás porcukorral jól megszórni. Még langyosan tálalni.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem
 Vegán laktózmentes sajttorta
Szerző: Eliza Nagy szerző:
Eliza Nagy

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem
 Gluténmentes és laktózmentes muffin
Szerző: Tom Kató szerző:
Tom Kató

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem