Almás-szilvás pite
Almás-szilvás pite
  • timer85 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 15 dekagramm
  • tojás - 2 darab
  • cukor - 20 dekagramm
  • liszt - 60 dekagramm
  • alma - 1 kilogramm
  • fahéj - 7 gramm
  • joghurt - 1 darab
  • só - 1 teáskanál
  • szilva - 1 kilogramm

Elkészítés:

  1. A gyümölcsöket felaprózva, egy teflonedényben 20 dkg cukorral, sok fahéjjal folyamatosan kevergetve megdinszteljük, majd félretesszük.
  2. A tésztához a citromot megmossuk, alaposan megtöröljük, és lereszeljük. Egy nagy felületen, nyújtódeszkán a lisztből kupacot készítünk, belevagdossuk az apróra vágott Rama margarint, amit a liszttel együtt a kezünkben addig morzsolunk, amíg a porhanyó tészta elegye el nem készül. Beletesszük a sót, a cukrot, a tojást és azzal összegyúrjuk.
  3. Ha ez nagyjából összeállt, akkor hozzákeverjük a felkevert tejfölt és a joghurtot. Ha a tészta ragad, akkor lisztet adunk még hozzá, ha nem áll össze, akkor egy kis vizet. Mindezt addig váltogatjuk, amíg egy puha, könnyen nyújtható tésztát kapunk, majd két kupacra osztjuk.
  4. A tepsit kikenjük, kilisztezzük. A tészta alsó részét kinyújtva elhelyezzük benne, erre jön a töltelék, majd lefedjük a tészta másik kinyújtott felével. A kilógó tésztarészeket levagdossuk és kipótoljuk vele a lukakat. A tésztát villával megszurkáljuk, felvert tojással megkenjük, fahéjas cukorral megszórjuk és betesszük a közepesre beállított, előmelegített sütőbe. Gázon 1/2 óra, villanysütőben 3/4 óra alatt sül meg.