Almás pite Dórika módra a Desszertek kategóriában
A lisztet két tojással, a cukorral, a sütőporral , a margarinnal, a tejjel és a csipet sóval összegyúrjuk. Közepes keménységű tésztát kell kapnunk, ha nem áll össze, egy kevés tejet még adhatunk hozzá. 20 percig hideg helyen állni hagyjuk.
Amíg a tészta pihen, addig meghámozzuk és lereszeljük az almát. A levét kinyomkodjuk (a gyerekek ezt nagyon szeretik frissen elfogyasztani, de a felnőtteknek is), majd az almához hozzáadjuk a vaníliás cukrot , és ízlés szerint fahéjat. Összekeverjük majd egy kicsit állni hagyjuk.
A pihenési idő leteltével a tésztát két részre osztjuk. Az egyik részét lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd kivajazott, lisztezett tepsibe rakjuk. Szépen elhelyezzük, hogy a tepsi falára is jusson egy kevés tészta.
A tésztára egyenletesen zsemlemorzsát vagy darált diót szórunk. Erre kerül egyenletesen elosztva az almakeverék. Az almára is hintünk egy réteg zsemlemorzsát vagy diót.
Kinyújtjuk a másik adag tésztát és azt helyezzük a töltelék tetejére. Szépen illesszük hozzá a szélét a másik, alsó laphoz. Finoman nyomkodjuk össze az ujjunkkal.
Szurkáljuk meg a tésztát két centinként villával, hogy a hó távozhasson és ne repedjen szét a tészta. Kenjük le tojásfehérjével, majd szórjuk meg kristálycukorral. 180 fokon 25-30 percig sütjük.