Feltöltve:

Algériai leveles finomság

timer 150
mood Nehéz
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

A töltelékhez

paprika4 darab
közepes paradicsom3 darab
fokhagyma3 gerezd
fej vöröshagyma1 nagy
só, bors, fűszerpaprika1 kevés

A tésztához

liszt25 dekagramm
langyos víz2 dl
tojás1 darab
0.5 kávéskanál
ecet1 evőkanál
Ráma25 dekagramm

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A liszt mennyiségéből elveszünk 5 dkg-ot, és a margarin mennyiségéből is ugyanennyit. A 20 dkg margarint gyors mozdulatokkal összegyúrjuk az 5 dkg liszttel, fóliába csomagoljuk, téglalap alakúra formázzuk, és betesszük a hűtőbe. Egy nagyobb pohárba ütjük a tojást, kicsit felverjük, hozzáadjuk a vizet, sót, ecetet, majd apránként a liszthez adjuk. Nem baj, ha ragacsos a tésztánk, gyúrjuk kitartóan, sokszor a munkalaphoz csapva és onnan felemelve. Akkor jó a tésztánk, ha szépen nyúlik, és nem szakad. Ha már szép fényes és sima felületű, akkor letakarva 10 percre félretesszük. 10 perc múlva enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, a hűtőből kivett margarintéglát a közepére tesszük, és a tésztával szépen beburkoljuk. Ezután a nyújtófa segítségével szétnyomkodjuk a margarint, majd téglalap alakúra nyújtjuk. Magunk elé fektetjük, és a tészta jobb oldalát a közepénél egy kicsivel távolabb behajtjuk, majd a bal oldali részt ráhajtjuk úgy, hogy a szélek is fedjék egymást. Ezután nyújtsuk ki, a két oldalt hajtsuk be középre, majd a bal oldalt hajtsuk a jobbra. Fóliába csomagoljuk, és 20 perce a hűtőbe tesszük. Amíg hűl elkészítjük a tölteléket:

  2. 2. lépés

    A hagymát vékonyan felszeleteljük, a paprikát felkockázzuk, a paradicsomok héját eltávolítjuk, és azt is felkockázzuk. A hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, sót, borsot, szétnyomott fokhagymát, majd a paprikát és paradicsomot. Kevés vízzel felöntjük, és készre pároljuk. Ha szükséges, főzés közben pótoljuk a vizet, de a végén párologtassuk el a felesleget. A tölteléket dúsíthatjuk darált hússal, felkockázott fekete olajbogyóval is.

  3. 3. lépés

    A hűtőből vegyük ki a tésztát, fektessük magunk elé, és ismételjük meg a korábbi hajtogatást, de a hajtogatás mindig ugyanolyan legyen, a hajtogatás iránya lehet tetszőleges, de mindig ugyanaz legyen. 20 percre ismét tegyük a hűtőbe, majd megismételjük a hajtogatást, de a harmadik hajtogatás után már ne tegyük be a hűtőbe, hanem 2-3 mm vastagságúra nyújtsuk ki. Osszuk két részre. Az egyik tésztalapot tegyük egy kisebb tepsibe (a tészta elég margarinos, a tepsit nem szükséges külön kikenni), és egyenletesen kenjük rá a tölteléket, majd fedjük be a másik tésztalappal. Éles késsel kocka alakokat formázzunk a tésztából, de ne vágjuk át teljesen. Egy tojássárgájával kenjük le, és mindegyik kocka közepére nyomjunk egy fekete olajbogyót. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük készre.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Jégkrém kosárkák

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Joghurtos süti

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0

Pillecukor

timer 60"
mood Nehéz
thumb_up 0

Tejbedara datolyamártással

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 0

Grillázsos piramis

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0

Almás tészta

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tarka szelet

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 0

Csacsifül

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 2

Szotyis süti

timer 45"
mood Közepes
thumb_up 0

Barackos süti

timer 70"
mood Közepes
thumb_up 0

Kókuszos-meggyes süti

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Ropogós diós

timer 80"
mood Közepes
thumb_up 0

Citromos szelet

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Ivett szelet

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0

Karácsonyfa mini nyalókák

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 1

Banános-csokidarabos kocka

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0

Hatlapos

timer 70"
mood Közepes
thumb_up 0

Szórt süti

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0

Sűrített tejszelet

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0