Feltöltve:

A legfinomabb mézeskalács

timer 60
mood Közepes
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

-

méz25 dekagramm
porcukor10 dekagramm
Ráma12 dekagramm
Liszt50 dekagramm
egész tojás1 darab
tojássárgája2 darab
szódabikarbóna1 kávéskanál
Fahéj1 kávéskanál
őrölt szegfűszeg1 kávéskanál
őrölt gyömbér1 kávéskanál

A mézeskalácsról

A mézeskalács készítése nagy hagyománynak örvend Magyarországon, sőt, már az ókorban is készítettek mézeskalácsokat és írásos emlékek tanúsága szerint Püthagorasz állatáldozat helyett mézeskalácsból készített állatformájú süteményeket ajánlott fel az isteneknek. A régi időkben a méz volt az egyetlen édesítő, így különlegesnek számított és leggyakrabban ünnepi alkalmakor fogyasztották. Hazánkban történt ásatások során a régészek számos olyan égetett cserépmaradványt találtak, amelyet régen mézeskalács készítésére alkalmaztak. Az istenek ajándékából a mézeskalács az évszázadok során az emberek ajándékává vált, és népszerű meglepetés lett ünnepi alkalmakra. A cukor térhódításával a hétköznapokból visszaszorultak a mézeskalácstermékek, és elterjedtek a cukorkák, cukrászsütemények, de továbbra is az ünnepi alkalmak kedvelt édességei maradtak. A mézeskalács számtalan variációban készíthető, és a formák és díszítések tárháza szintúgy kifogyhatatlan. Leggyakrabban írókázással díszítik a kihűlt formákat, amelyet otthon is könnyedén megoldhatunk, nincs szükségünk másra, csak porcukorra és tojáshabra. A mézeskalácsokat bevonóval is dekorálhatjuk, melyekbe ételfestékeket keverve bármely színkombinációt elérhetünk. Persze, ha valami természetesebbet szeretnénk, akkor dekorálhatjuk süteményünket magvakkal, aszalványokkal vagy kandírozott gyümölcsökkel. Ne felejtsük el, hogy ha igazán puha mézeskalácsot szeretnénk, amely azonnal fogyasztható, akkor rakjunk legalább 30 dkg vajat egy kiló liszthez és egy kiskanál szódabikarbóna sem árt!

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A mézet felmelegítjük, majd beletesszük a felkockázott Ramát, valamint a cukrot és addig keverjük, amíg a Rama és a cukor el nem olvad.

  2. 2. lépés

    A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát és a fűszereket, majd a közepébe mélyedést készítünk, melybe belecsurgatjuk a mézes keveréket, valamint a tojásokat. Jól összekeverjük, majd átgyúrjuk kézzel is. Ha már összeállt a tészta, hűtőbe rakjuk fél órára, hogy a fűszerek összeérjenek benne.

  3. 3. lépés

    Fél óra elteltével a hűtőből kivéve meleg helyen hagyjuk kicsit a tésztát, hogy puha legyen, majd kettévesszük és kissé még átgyúrjuk. Ha száraz lenne kevés tejet adhatunk hozzá. Lisztezett deszkán 4 mm vastagságúra nyújtjuk és a lisztbe mártott formákkal kiszaggatjuk.

  4. 4. lépés

    A formát Ramával megkent, lisztezett sütőlapra helyezzük és előmelegített sütőben 10-12 perc alatt halványbarnára sütjük.

  5. 5. lépés

    A díszítéshez 2 db tojásfehérjét jó keményre felverünk, majd lassan, folyamatos keverés mellett hozzáadunk 20 dkg átszitált porcukrot, amivel még bő 15 percig keverjük. Ha túl kemény lenne a máz, egy kevés citromlével lazíthatunk rajta. Díszíthetjük ételfestékkel színezett kókuszreszelékkel és színes dekorral is.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Rakott mézes

timer 90"
mood Közepes
thumb_up 0

Mézes szelet

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 0

Mézes sütemény

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Mézes rudacskák

timer 35"
mood Könnyű
thumb_up 0

Ropogós mézes

timer 110"
mood Könnyű
thumb_up 0

Mézes grízes szelet

timer 100"
mood Közepes
thumb_up 1

Mézes süti

timer 1"
mood Közepes
thumb_up 0

Mézes suti

timer 1"
mood Közepes
thumb_up 0

Mézes báb

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 0

Mézeskalács

timer 330"
mood Könnyű
thumb_up 0

Mézes süti

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Puha, rozsos mézeskalács

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Mézes habos

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Első adventi mézeskalácsom

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0

Karácsonyi soros mézes

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0

Adventi keksznaptár

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0