Étrendekről, olajokról

Szívbarát étrend

Ahhoz, hogy szívedet és érrendszeredet kellőképpen óvhasd, étkezésedre is oda kell figyelned.

Szíved egészségének megőrzéséhez figyelned kell az életmódodra, azaz fontos rendszeresen sportolni és a táplálkozásodra is szükséges odafigyelnitehát követni a szívbarát étrend ajánlásait. Ez utóbbi zsír- és koleszterinszegény, ugyanakkor élelmi rostokban gazdag – főként tehát teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek, és gyümölcsök fogyasztását jelenti. Ha ezt az étrendet követed, naponta 2–3 alkalommal kell fogyasztanod 6–8 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, vagy bármely más pékárut, kéthetente pedig durumtésztából készült étel is ajánlott, hogy kerüljön az asztalodra. Hetente 2–3 alkalommal tanácsos burgonyából, rizsből készült köretet enned, mellé pedig párolt zöldséget. Mindezek mellett arra is fontos figyelni, hogy a hét többi napján előnyben részesítsd a főzelékféléket, rakott ételeket. A bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás nagyon fontos: akár főzeléket eszel, akár más kerül az asztalodra, ügyelned kell arra, hogy naponta 25 dkg zöldséget (nyersen, főzve, párolva) és ugyanennyi gyümölcsöt fogyassz! És ami nagyon fontos: csínján bánj a sóval, napi egy teáskanálnál soha ne fogyassz belőle többet összesen.

Bűvös zsírsavak
A szívbarát étrendnél elsősorban a növényi eredetű zsírok bevitelére kell helyezned a hangsúlyt, azaz diétádnak megfelelő arányban kell tartalmaznia a különböző zsírsavakat, mint például a telítetlen zsírsavak és az omega-3 és omega-6 zsírsavak. A zsírsavak megfelelő arányát elérheted úgy is, ha többféle olajat használsz. Az olívaolaj kifejezetten ajánlott a szívbarát diétát tekintve, de jól beilleszthető ebbe az étrendbe a kukoricacsíra-, a szőlőmag-, a tökmag-, vagy a repceolaj is. Ha teheted, jó minőségű növényi olajat tartalmazó margarinok mellett dönts, ha kenyérkenésről - ilyenkor szóba jöhetnek a light margarinok is - vagy sütésről van szó. Akármelyik terméket is választod, tartsd szem előtt a mértékletességet. A legjobb, ha mindig a változatosságra törekszel, különböző olajakat és margarint egyaránt alkalmazol. Ami nagyon fontos: válassz mindig minőségi terméket!

Isteni halak!
Fontos, hogy főétkezéseid tartalmazzanak valamilyen zsírszegény húsfélét, felvágottat, vagy valamilyen light tejterméket, illetve tojást, amelyből heti maximum 3–5 db tojássárgája az ajánlott. A főétel mellé leginkább párolt, grillezett, római tálban vagy sütőzacskóban elkészített húsok, halak javasoltak. Hetente legalább egy alkalommal szerepeljen étrendedben valamilyen tengeri halféleség, melyek fogyasztása a bennük található omega-3 zsírsavak bevitele miatt fontos, hiszen szervezeted ezeket a zsírsavakat nem képes előállítani, viszont nagy szüksége van rájuk – többek között szív-és érrendszer egészségének megőrzése érdekében is. Ha a hal nem kedvedre való, fogyaszthatsz mást is: rágcsálhatsz például különféle olajos magvakat is: ezekből hetente 2 alkalommal egyél 2–3 dekagrammot.

 

Az olajkeverés művészete

A Flora margarinban napraforgó-, repce- és lenolajat használunk.

Napraforgó
A napraforgók azokon a területeken nőnek a legjobban, ahol hosszú órákig éri őket közvetlen napfény. A hosszan tartó meleg nyarak idején virágzanak legszebben. Több mint 70 különböző napraforgó fajt ismerünk, mind Amerikában honos. Elsősorban Dakotában, Minnesotában és Kaliforniában termesztik őket, ahol rengeteg a szabad hely ezeknek a magas növényeknek. A napraforgók mélyre hatoló, dúsan elágazó gyökérzete különösen kedveli a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt. Kora ősszel a hatalmas napraforgó fejek elkezdenek kiszáradni, lekonyulnak és elhullajtják sárga szirmaikat. Ilyenkor a magok már érettek, duzzadtak, tele olajjal, készen állnak a betakarításra. A napraforgó fejek természetes módon kiszáradnak mielőtt a fej közepén lévő szürke csíkos magokat eltávolítanánk, hogy aztán később kisajtoljuk belőlük a világos borostyánszínű olajat. Ez az olaj nagyon kedvelt, köszönhetően magas E-vitamin és Omega-6 zsírsav-tartalmának.

Repce
A repce a hűvösebb éghajlatú területeket kedveli. Helyi méhészetekkel dolgozunk együtt, akik 14 kaptárt helyeztek el a földjeinken. A repce önbeporzó, így alapvetően nem kellenek a méhek ahhoz, hogy teremjen, de ezáltal gazdagíthatjuk az élővilágot és növelhetjük a terméshozamot. A repcének 6-7 hónapra van szüksége a teljes kifejlődéshez. Májusban virágzik, majd pár hónapra rá, augusztusban elhullajtja a virágait és készen áll a betakarításra. Termése a becő, melynek belsejében találhatjuk a fekete magvakat. A betakarításhoz közeledve hetente kétszer-háromszor is ellenőrizzük a termést, általában június végén, július elején a becők színe zöldesbarnára változik, majd 2 héttel később betakaríthatjuk arató-cséplő gépekkel. A repce több, mint 10-szer annyi Omega 3-at tartalmaz, mint például az olívaolaj. Kellemes, mustáros ízvilágú, emellett egy igazán egészséges választás.

Len
A len a hidegebb éghajlatot, a hosszú, száraz nappalokat és a homokos talajt kedveli. A len vadvirág, vagyis miután elvetettük a magokat, magától megnő. Általában a magjai és erős rostszálai miatt termesztik, utóbbit vászon készítésére használják fel. A növény 70-80 centiméteresre nő meg, és négy hónappal a vetés után már be is lehet takarítani a magokat. Egy hónappal azután, hogy a len csodálatos kék színekben kivirágzott, betakaríthatjuk a magokat. A természetes szárítást követően egy fésűre emlékeztető eszközzel csépeljük a növényeket. A gubóknak meg kell repedniük, hogy az apró lenmagok kihulljanak belőlük. A belőlük nyert olaj az egyik legjobb Omega-3 zsírsav forrás. Kisajtolás után az olaj megtartja minden jótékony hatását, könnyed, mogyorós ízvilágú.

Ebből a 3 olajból áll össze a Flora olajkeveréke, amely - többek között - termékeink alapját képezi. A Flora természetes formában tartalmaz Omega-3 és -6 zsírsavakat, melyek kedvezően hatnak a szívegészségre. A Florában található Omega-3 (alfa-linolénsav - ALA) és Omega-6 (linolsav - LA) zsírsavak hozzájárulnak a vér normál koleszterin értékének fenntartásához. A jótékony hatás napi 2g ALA es 10g LA bevitelével érhető el.