DELIKÁT ÉTELÍZESÍTŐ

DELIKÁT ÉTELÍZESÍTŐ

A magyar konyha hagyományosan fontos eleme: 10-féle zöldséget tartalmaz, amelyeket kíméletes szárítási eljárással tartósítottak.

10-féle zöldséget tartalmaz, amelyeket kíméletes szárítási eljárással tartósítottak. A sárgarépa, vöröshagyma, petrezselyemlevél, fokhagyma, zeller, lestyán, kaliforniai paprika, paszternák, kaporlevél és paradicsom mind hozzájárul ahhoz, hogy a Delikáttal készített ételek még ízletesebbek legyenek. A Delikát továbbra is tartósítószer nélkül készül, a felhasznált zöldségek és fűszerek aromája, valamint finom illata még jobban érvényesül az ételekben. Ízlés szerint használja levesek, főételek, szószok ízesítéséhez!

Összetevő lista

Jódozott só 68%, cukor, ízfokozók (nátrium-glutamát, dinátrium-guanilát, dinátrium-inozinát), szárított zöldségfélék 8,6% (sárgarépa, vöröshagyma, petrezselyemlevél, fokhagyma, ZELLER, lestyán, kaliforniai paprika, paszternák, kaporlevál, paradicsompüré por, változó arányban) maltodextrin, pálmazsír, főszerek 0,35% (ZELLERMAG, kurkuma), színezék (ribofalvin), aromák.   A termék glutént, tejszármazékot és tojást tartalmazhat.

Tápérték
100 g termékben
Energia430kJ/100 kcal
Zsír0,9 g
amelyből telített zsírsavak0,3 g
Szénhidrát17 g
amelyből cukrok14 g
Élelmirost2,5 g
Fehérje5 g
70 g

DELIKÁT CSIRKÉS ÉTELEKHEZ

DELIKÁT CSIRKÉS ÉTELEKHEZ

Ajánljuk bármilyen csirkés étel elkészítéséhez: csirkepörkölthöz, rántott húshoz, rizses húshoz és húslevesekhez.

A Delikát csirkés ételekhez kiemeli a csirke természetes ízét és gazdag aromáját, így segítségével Ön a legjobbat hozhatja ki csirkés ételeiből. Ajánljuk bármilyen csirkés étel elkészítéséhez: csirkepörkölthöz, rántott húshoz, rizses húshoz és húslevesekhez. Próbálja ki sült csirke fűszerezéséhez is!

Összetevő lista

Jódozott só, cukor, ízfokozók(nátrium-glutamát, dinátrium-inozinát, dinátrium-guanilát) Zöldségfélék 6,8%( sárgarépa 3,3%, piros kaliforniai paprika1,1%, paszternák 1%, ZELLER 1%, petrezselyemgyökér, vöröshagyma 0,1 %, fokhagyma) aromák, (ÁRPÁVAL ÉS TOJÁSSAL), főszerek (petrezselyemlevél 0,4%, bors, kurkuma, lestyán), só, élesztőkivonat, tyúktsír, főtt-szárított csirkehús, színezék (ribofalvin),antioxidáns (rozmaringkivonatok). A termék tejet tartlamazhat.

Tápérték
100 g termékben
Energia570kJ/140 kcal
Zsír0,9 g
amelyből telített zsírsavak0,2 g
Szénhidrát19 g
amelyből cukrok19 g
Élelmirost2,5 g
Fehérje8g
63 g

Delikát-történelem

A Delikát az első magyar ételízesítő. Története 1970 őszén Szegeden kezdődött, ahol a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat (mai nevén a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Zrt.) fejlesztette ki. A 2010-ben 40. évébe lépő ételízesítő receptúráját a vállalat emblematikus szakembere, Gregus Ákos vegyészmérnök állította össze. Ugyanaz a szakember, akinek a nevéhez az első magyar halászlékocka is fűződik.

 

A Delikát első évei

Magyarországon a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat kizárólagos jogosultságot kapott a Delikát gyártásra. Reklámra nem is volt szükség, hiszen a magyar piacon rendkívül népszerű volt a márka. Olyannyira, hogy már az indulást követő időkben is több ezer tonnát adtak el belőle évente. Az alkotóknak is sikert hozott, hiszen a Delikáton dolgozó csapat (többek között Gregus Ákos vegyészmérnök, Szabó András termelési osztályvezető, Engi János, főmérnök) a Kiemelkedő Újító kitűntetést érdemelte ki az első magyar ételízesítő kifejlesztéséért. Gregus Ákos ma is elérzékenyülve meséli, hogy ez volt az a munka, amelyben az érdeklődési köre teljesen egybeesett a lehetőségekkel, így a Delikát a mai napig a szívéhez legközelebb álló újítása.

 

A Delikát ismertetőjegye, a piros szín

Negyven évvel ezelőtt az első Delikát csomagolását a piros-ezüst-fekete hármasa uralta, amelyben akkoriban az ezüst szín dominált. A dizájn a kor minimalista stílusához igazodva a Delikát márkajelzésben merült ki. Ezt az egyszerű megjelenést egészen a ’90-es évek elejéig megtartották. Ekkortól azonban a piros egyre dominánsabbá vált, míg végül a Delikát egyik ismertetőjegye lett.

 

A Delikát hódítása Szegedtől az Unileverig

A rendszerváltás után Magyarországon már olyan nagy igény volt az ételízesítőre, hogy a szegedi gyár nem győzte a termelést. A Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat ezért 1991-ben együttműködési megállapodást kötött az amerikai CPC International Inc.-vel, amely 1958 óta a Knorr márkát is birtokolta. Ezzel a megállapodással megalakult a CPC Magyarország Rt. Mivel az amerikai cég, valamint az eladások ösztönözte fejlesztések egy idő után meghaladták a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat lehetőségeit, eladta a márkát és a receptúrát a partnernek. 1998-tól A CPC Magyarország Rt. Bestfoods Magyarország Rt. néven működött tovább. 2000-ben az Unilever nemzetközi cégcsoport felvásárolta a Bestfoods cégcsoportot, és ezzel együtt a Knorr márka, valamint a Delikát tulajdonosává vált.

 

A Delikát „Főzzön játszóteret!” programja

A Delikát és az Unilever közös történetének eddigi legemlékezetesebb pillanata a „Főzzön játszóteret!” program elindítása volt 2007-ben. A nyereményjáték hat évében több mint 230 millió forintból országszerte összesen 46 Delikát játszótér épült föl. A program valódi közösséget kovácsolt azokból, akik szívesen és rendszeresen főznek Delikáttal. Összekötötte azokat az egymástól távol élő anyukákat, nagymamákat, akik már több mint 40 éve használják az ételízesítőt, és azokat a kezdő háziasszonyokat, akik még csak most kóstolgatják a főzés örömeit. Mindazokat, akiknek nem csupán a közös családi ebédek és vacsorák fontosak, de tenni szeretnének a településük fejlődéséért, és a velük együtt élő gyerekekért.