A thai konyhaművészet izgalmas fogásokat kínál. Az öt fő ízt az országban területenként és ételenként más-más arányban kombinálják, de mindegyikre jellemző a különleges fűszerezésés - különösen a thai levesek esetében.
Thaiföldön a legfőbb alapanyagok közé tartoznak a különböző rizs fajták, amelyek felhasználási módja végtelen. Önmagukban köretként, desszertek alapjaként, de lisztté őrölve is használják - így készül például a tészta levesbetét a thai levesekhez. Ezek a világhódító előételek sós ízüket leginkább a halaktól, a szójaszósztól vagy rákszósztól kapják, és sokszor a lime egyedi ízével társulnak. Fűszerek tekintetében is könnyen megkülönböztethető egy thai leves más ázsiai párjaitól: leggyakrabban citromfüvet, galanga gyökeret, chilit, szegfűszeget, koriandert, kurkumát és bazsalikomot tartalmaznak.
Összességében a thai levesek attól különlegesek leginkább, hogy egyszerre érezni bennük a sós, édes, savanyú és fűszeres ízek fúzióját. Ezért is oly népszerű például a thai rákleves, de ha valaki nem nagy rajongója a tenger gyümölcseinek, bátran próbálja ki a thai csirkelevest helyette.