Erdélyi levesek - Levesek

Az erdélyi konyha jellemzője a természetközeliség és a leleményesség, amelyre a történelmi hatások kényszerítették az ott lakókat. Ízvilágában zseniálisan keverednek a magyar, a román, a szász, az örmény és a zsidó konyhaművészet ismertetőjegyei. Legkedveltebb zöldségféléik közé tartozik a krumpli, paszuly, tök, cékla, hagyma és zeller, amelyeket az erdélyi levesekben olyan jellegzetes zöldfűszerekkel dobnak fel, mint a kakukkfű, tárkony, babér vagy borókabogyó.

 

A méltán ismert lokális sajátosságok közé sorolhatók az erdélyi levesek. Egyik leghíresebb közülük egyébként a tárkonyos leves, amelyet piszkosul imádunk – bárki kóstolja, garantáltan repetát fog kérni belőle. Ez a leves eléggé hasonlít a magyar levesekre abból a szempontból, hogy tartalmassága miatt egy főételként is lazán megállja a helyét. Csak néhány zöldség, némi húsgombóc, és ami a legfontosabb: tejföl és tárkony kell bele. Ha még sosem kóstoltál erdélyi levest, mindenképp ezzel kezdd!

 

Emellett az erdélyi zöldbableves is a híres erdélyi fogások, ráadásul a csorbák egyike. A csorbák különféle húsokból és zöldségekből készülő, egyfajta savanyított levesek. A savanyítást ecettel, tejföllel vagy citromlével is elérhetjük – a lényeg, hogy ez az eljárás legyen meg, hiszen ez adja a leves esszenciáját.

Receptek

Még több recept Levesek kategóriában:

Krémlevesek (184) Különleges leves (86) Zöldségleves (72) Húsleves (62) Gombaleves (51) Paradicsomleves (50) Gyümölcsleves (44) Brokkoli krémleves (43) Brokkoli leves (43) Gulyásleves (34)