Zabpehely - Előételek

A zabpehely eredetileg Skóciából származik, mert ezen a területen jobban termett, mint a búza. A skótok rendszerint reggeli időszakban fogyasztották előszeretettel, sós és édes változatban egyaránt. Ez az értékes gabonaféle azóta világszerte népszerűségre tett szert, ma már például minden sportoló étrendjében szerepel valamilyen formában, és erősen ajánlott a napi, rendszeres fogyasztása – nem csak sportolók számára.

 

Ennek az a legfőbb oka, hogy a zabpehely multivitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, magas a rosttartalma, hosszantartó teltségérzetet okoz, és nagyon egészséges. Többek között magas kalciumtartalma miatt segíti a csontritkulás prevencióját, valamint jó hatással van a koleszterinszintre és az emésztésre is.

 

A zabpehely kiváló szénhidrátforrás, azonban emiatt sokan azt hiszik, hizlal, ez azonban tévhit. A zab a hasznos, lassan felszívódó gabonafélék közé tartozik, nem említhető egy lapon egy fehérlisztes pékáruval. 100 gramm zab mindössze 389 kalóriát tartalmaz, a makrotápanyagok megoszlása szerint pedig 100 gramm zabpehelyben 17 gramm fehérje, 7 gramm zsír és 66 gramm szénhidrát van.

 

A zabpehely remek előnyeiről a gluténérzékenyeknek sem kell lemondaniuk, ugyanis hivatalosan glutént csak a búza, árpa és rozs tartalmaz. Egy rendelet azt is megfogalmazta, hogy a zab káros hatása nem minden cöliákiásnál igazolható, sőt, ma már elfogadott tény az is, hogy a zab fogyasztható cöliákiában anélkül, hogy a vékonybél károsodását okozná.

Receptek

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 2"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

Még több recept Előételek kategóriában:

Pogácsa (327) Sós sütemények (189) Sajtos pogácsa (56) Szendvics (55) Vendégváró ételek (55) Szendvicskrém (53) Mártogatós (46) Tortilla (21) Töltött tojás (17) Pástétom (14)